Gemeenten moeten riool prioriteit geven

Water op straatDe Unie van Waterschappen wil dat gemeenten meer vaart zetten achter het verbeteren van riolen om Nederlandse steden droog te houden. Vanwege klimaatverandering komen extreme hoosbuien steeds vaker voor. Daar moeten gemeenten met rioolhuishouding rekening gaan houden. Tegelijk is een afdoende waterafvoer via het riool een illusie: “De capaciteit voor riolering is per definitie beperkt”, aldus Dat Wiebe van der Ploeg, bestuurslid bij de Unie van Waterschappen, tegen BNR Nieuwsradio.

Groen
Niet alleen gemeenten, maar ook burgers moeten zelf aan de slag, betoogde hij. Van der ploeg stelt dan ook: “Stenen eruit, graspollen erin, zodat het water rechtstreeks in de grond verdwijnt en niet in de riolering terechtkomt.”
Volgens Hugo Gastkemper, directeur bij koepelorganisatie Rioned, moeten (stads)tuinen en wegen zo worden ontworpen dat deze korte tijd water kunnen vasthouden. “‘Waar de afvoercapaciteit vergroot moet en kan worden, kun je dat doen, maar ik zeg ook: water op straat, hoort bij het nieuwe klimaat.”

Gecontroleerde opslag
Daarbij maakte Gastkemper bij BNR Nieuwsradio een onderscheid tussen waterschade en gecontroleerde opslag. “Waterschade mag niet. Daar richten we ons op. Geen water in huis, geen doorgaande wegen geblokkeerd. Dat kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat het water op een gecontroleerde manier opgeslagen wordt”.

Bron: www.gemeente.nu

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98