Grondwaterloggers met zonnecellen voor Waterschap Rijn & IJssel

NB.Voor Waterschap Rijn & IJssel heeft I-Real op diverse grondwatermeetlocaties loggers geïnstalleerd die gevoed worden door zonne-energie. De werkzaamheden betroffen het plaatsen van de peilbuizen en het leveren en installeren van de meetsystemen en zonnecellen.

Batterijspanning
Op de locaties meet het waterschap een keer per uur het grondwaterniveau. Deze waarden worden opgeslagen in de logger en 8 keer per dag verzonden naar de centrale H2gO hoofdpost. Deze communicatie vergt veel energie, waardoor de batterij van de logger relatief snel aan vervanging toe is. Om dit te voorkomen en omdat op de beoogde grondwatermeetlocaties geen vaste voeding aanwezig is, zijn de loggers uitgerust met zonnecellen.
Het grondwatermeetsysteem bestaat uit een hydrostatische drukopnemer (sensor) met 3G datalogger, welke voorzien is van een oplaadbaar battery-pack. De datalogger zelf is aan de mantelbuis bevestigd. Om schade door bijvoorbeeld grasmaaiers te voorkomen, zijn er per locatie twee betonnen palen om de mantelbuis geplaatst.

Logger met zonnecel 3Zonnecellen
Op iedere logger worden twee zonnecellen aangesloten en verticaal aangebracht. De aangesloten zonnecellen leveren zo voldoende energie om de batterij bij de gewenste meet- en communicatiefrequentie op te laden en daarmee de logger het gehele jaar door van voeding te voorzien. De zonnecellen leveren ook in de wintermaanden voldoende energie voor het opladen van de batterij. Mocht er toch een kritieke batterijspanning ontstaan dan kan de logger automatisch de communicatiefrequentie omlaag brengen naar 1 keer per dag. In een korte periode laadt de batterij dan weer op en gaat de logger weer terug naar een hogere frequentie van communicatie. Indien opgeladen, kan deze ca. 200 dagen functioneren, zonder opnieuw opgeladen te worden.

Logger met zonnecel 2H2gO
De loggers worden in het bestaande H2gO systeem van Waterschap Rijn & IJssel ontsloten. Om tijdige waarschuwingen over extreme grondwaterniveaus en de batterijstatus uit het systeem te krijgen, worden alarmen ingesteld. In de grafieken van de locaties is in H2gO, naast de grondwaterstand, ook de batterijspanning en de temperatuur zichtbaar.

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98