Hoe houd jij grip op de objecten die jij beheert? Interview met Product Owner René Kroes

Je wilt als gemeente overzicht houden over wat er precies gebeurt met de objecten uit de leefomgeving. Wanneer je gebruik maakt van H2gO, zie op de kaart waar alle objecten zich bevinden en wat op dit moment de staat van de objecten zijn. Het is echter lastig om overzicht te behouden op het onderhoud dat wordt gepleegd, bijvoorbeeld door externe partijen of de gemeente zelf. Hoe houd je nou grip op deze werkzaamheden? René Kroes, Product Owner bij I-Real, vertelt je meer over hoe je op een makkelijke manier inzicht en controle krijgt over de onderhoudswerkzaamheden door middel van het OnderhoudsManagement Systeem (OMS). 

Inzicht in objecten maar geen grip op de uitvoer 

René Kroes is Product Owner en werkt nu 2,5 jaar bij I-Real. Hij is dagelijks bezig om de koers te bepalen van de online applicaties, zoals H2gO en RealM2M. Door middel van feedback van klanten en ontwikkelingen in de markt stelt hij de roadmap op en plant hij op welke manier de software wordt doorontwikkeld. Zo’n 10 jaar geleden kwam de wens vanuit gebruikers van de applicaties om gebruik te maken van een systeem dat duidelijk inzicht geeft in het onderhoud van de objecten. Op basis van die wens heeft I-Real in samenwerking met Mous Waterbeheer de OMS-module ontwikkeld. “In H2gO en RealM2M heb je als gemeente een duidelijk overzicht van alle objecten, maar met het OMS kun je ook zien hoe de onderhoudswerkzaamheden zijn gepland en wat de kosten van de werkzaamheden zijn, op basis van de bestekposten. Zo heb je in één applicatie een handig overzicht van alle informatie rondom het onderhoud.” 

 

Foto: Burst (Unsplash)

Voorkomen van risico’s en betere conditie van objecten 

Het OMS is een module die geïntegreerd is H2gO en RealM2M. De module is ontwikkeld voor het digitaliseren van het onderhoud. Alles met betrekking tot het operationele onderhoud van objecten staat in het OMS. Rene vertelt: “Het zorgvuldig plannen en uitvoeren van preventief en correctief onderhoud is enorm belangrijk voor gemeenten. Je zorgt er namelijk voor dat er snel gereageerd kan worden op storingen en dat preventief onderhoud uitgevoerd wordt. Dit leidt ertoe dat objecten langer mee gaan, maar ook dat de veiligheid van de openbare ruimte wordt gewaarborgd.”

Inspectiestandaarden in combinatie met OMS 

“Voldoen aan inspectiestandaarden is ook essentieel voor een gemeente. Het is mogelijk om het OMS uit te breiden met inspectiestandaarden. Denk bijvoorbeeld aan de KIWA BRL 14020 (voor het bepalen van de huidige bouwkundige en technische staat van een gemaal) of de NEN 3140 (voor het bepalen van de huidige elektrische staat). Sinds kort is het ook mogelijk om gebruik te maken van de NEN2767 (conditie-meting van bouw- en installatiedelen van gebouwen en/of infrastructuur). Door het volledige inzicht in het onderhoud en de inspecties kun je namelijk makkelijker risicoanalyses doen en daarbij beter voorspellen wanneer er storingen komen. Zo kun je het preventief onderhoud beter inplannen”.   

 

Foto: iStock

Besparing van kosten 

In het OMS staan alle gegevens die gaan over het onderhoud van objecten. Denk hierbij aan de werkbonnen van de aannemers, inspectierapporten en de bestekposten. René geeft aan dat dit brede inzicht vaak leidt tot kostenbesparing. “Doordat alles rondom de objecten inzichtelijk is, kun je voorspellingen doen over welke kosten rondom het onderhoud gemaakt gaan worden. Daarnaast kun je ingrijpen bij terugkomende storingen, om zo kosten in de toekomst te voorkomen. Met OMS is het mogelijk om precies inzicht te krijgen in de gemaakte afspraken. Doordat je alle uitgevoerde werkzaamheden als organisatie zelf fiatteert, heb je met bestekposten vooraf inzicht welke kosten er gemaakt zijn.”  

Gebruikers denken mee in ontwikkeling software 

Inmiddels is René ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën op basis van de feedback van gebruikers. “En hiervoor ben ik op zoek naar klanten die hun input willen leveren over de softwareontwikkeling. Er komt een gebruikersplatform aan waarop gebruikers wensen kunnen indienen en allerlei handige tips en tricks over de software kunnen terugvinden. Dus vind jij het leuk om mee te denken in de ontwikkeling van de software en heb je wensen of behoeften die je graag wilt terugzien in onze online applicaties? Laat dan je gegevens achter via dit formulier en dan neem ik contact met je op om deel te aan deze gebruikersgroep.” 

Wil je meer weten over het OMS of wil je in contact komen met René? Stuur dan een e-mail naar info@i-real.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.  

 

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98