I-Real en Van Acht kopen automatisch in op energieprijs

Energie meterSoftwarebedrijf I-Real en Van Acht Koel- & Vriesopslag gaan de Smart Energy Software van I-Real inzetten voor het automatisch sturen op de energie-onbalans. Zo zijn flinke besparingen op energiekosten te realiseren en wordt de duurzaamheid van de bedrijfsvoering aanzienlijk verhoogd. De projectpartners bij dit project zijn onder andere Van Acht Koel- & Vriesopslag en de onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO.

Optimaliseren vraag en -aanbod energie
Bouke Siebenga, directeur van I-Real uit Terborg, vertelt hoe het werkt: “Wanneer er meer stroom opgewekt wordt dan verbruikt, of minder stroom opgewekt dan afgenomen, ontstaat er onbalans op het energienet. Dit is van grote invloed op de energieprijzen. Met de verkregen subsidie ontwikkelen wij een systeem dat de balans tussen energievraag en -aanbod optimaliseert. Zo wordt het dus mogelijk om extra energie in te kopen wanneer er een energie overschot is en de onbalansprijs laag is en minder te verbruiken bij een hoge prijs. Het systeem stelt de gebruiker in staat om energie automatisch te ‘verhandelen’, door meer of minder stroom te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door systemen op of juist af te schakelen.”

Industriële demand-response
Van Acht KoeltechniekWanneer energievraag intelligent gestuurd wordt op onbalansprijzen, kan het gebruik van duurzame energie direct toenemen. Juist als er energieoverschot is door zon en wind, wordt er energie afgenomen. Bij een energietekort (d.w.z. grotere behoefte aan grijze stroom) schakelen we af. Daarom richt dit project zich op de industriële demand-response. “Dit betekent het afstemmen van industriële vraag naar elektriciteit op het aanbod en daar financieel voordeel uit halen”, zegt Siebenga. Initiatiefnemer en eerste gebruiker van het systeem wordt Van Acht Koel- & Vriesopslag. Zij beschikt over koel- en vriesmogelijkheden, waarin producten met verschillende bandbreedten in temperatuureisen worden opgeslagen. Siebenga: “Het systeem stelt Van Acht in staat hun koel- en vriesinstallaties op te schakelen wanneer de onbalans hoog is (en dus de energieprijs laag staat) en vice versa”. Er wordt alleen geschakeld indien het koelproces van de producten het toelaat. Het operationele proces van de klant staat te allen tijde centraal. “Dit levert Van Acht een aanzienlijke besparing op de energiekosten op”, besluit Siebenga.

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98