Loggers I-Real monitoren waterpeil rampplek Alphen a/d Rijn

RealSense 10 A a.d. R KadeDe ramp met de kranen in Alphen aan de Rijn, die eerder deze maand omvielen bij het terugplaatsen van een brugdeel van de Koningin Julianabrug over de Oude Rijn, ligt ons nog vers in het geheugen. Vrij snel na de ramp heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland I-Real gevraagd een aantal RealSense 10 loggers te installeren in de buurt van de ramp.

Waterpeil
Jan-Willem van Kempen, Peilbeheerder bij het Hoogheemraadschap vertelt waarom hij I-Real heeft gevraagd de loggers te leveren en installeren. “De verantwoordelijken voor het onderzoek ter plekke, hebben het Hoogheemraadschap verzocht het waterpeil op de plek van de ramp zo stabiel mogelijk te houden. Maar omdat wij onze beheerstaak moeten uitvoeren en het water in de regio moeten aan- en afvoeren, is dit niet echt mogelijk. Om te monitoren wat het waterpeil doet aldaar hebben we I-Real de RealSense 10 loggers laten plaatsen”, aldus Van Kempen.

Afvoerroute
HRanmpplek Alphen a.d Rijnet hoogheemraadschap houdt het waterpeil in de vaargeul zoveel mogelijk in stand, door minder kubieke meter water per seconde dan normaal aan te voeren. “Ook bij regen moeten wij veel water afvoeren via deze belangrijke afvoerroute. Het is namelijk de hoofdafvoer richting Katwijk die gedeeltelijk afgesloten is”, zegt Van Kempen. “Wanneer de RealSense 10 loggers het alarm geven dat het waterpeil te hoog komt, is het enige dat we kunnen doen de gemeente waarschuwen om extra toezicht te houden bij de rampplek.”

Loggers
De loggers zijn gemonteerd bij bruggen die in de buurt van de plek van het ongeluk liggen. Van Kempen: “Om de beweging van het waterpeil goed te kunnen monitoren, hebben we 1 RealSense 10 logger vóór de rampplek geplaatst, 1 bij de pontons in de buurt en 1 iets verderop.” De RealSense 10 loggers sturen periodiek hun data door naar de H2gO hoofdpost, mits er geen alarm gegenereerd wordt.

Onderzoek
De geplaatste metingen zijn tijdelijk van aard. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het onderzoek en de bergingswerkzaamheden worden afgerond. Van Kempen: “Dit duurt toch minimaal nog 6 á 7 weken, maar er media spreken ook over een periode tot het einde van dit jaar”.

RealSense 10 A a.d. R

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98