Automatisch inkopen op energieprijs

Van Acht KoeltechniekVan Acht Koel- & Vriesopslag zet software in om automatisch te sturen op de energie-onbalans. Het bedrijf kan hiermee flink besparen op energiekosten en de duurzaamheid van de bedrijfsvoering aanzienlijk verhogen.

Optimaliseren vraag en -aanbod
Bouke Siebenga, directeur van I-Real uit Terborg, vertelt hoe het werkt: “Wanneer er meer stroom opgewekt wordt dan verbruikt, of minder stroom opgewekt dan afgenomen, ontstaat er onbalans op het energienet. Dit is van grote invloed op de energieprijzen en op de APX, de beurs waar op dagelijkse basis energie verhandeld wordt. Wij ontwikkelen een systeem dat de balans tussen energievraag en -aanbod optimaliseert. Zo wordt het dus mogelijk om extra energie in te kopen wanneer er een energie-overschot is en de onbalansprijs laag is. Of juist minder te verbruiken bij een hoge energieprijs. Het systeem stelt de gebruiker in staat om energie automatisch te ‘verhandelen’, door meer of minder stroom te gebruiken.”

Energietekort
Wanneer de energievraag intelligent gestuurd wordt op onbalansprijzen, kan het gebruik van duurzame energie direct toenemen. Dit kan bijvoorbeeld door systemen automatisch hierop in te laten spelen door op- of juist af te schakelen. Juist als er energieoverschot is door zon en wind, wordt er energie afgenomen. Bij een energietekort, dus een grotere behoefte aan grijze stroom, schakelen we af. Daarom richt dit project zich op de industriële demand-response. “Dit betekent het afstemmen van industriële vraag naar elektriciteit op het aanbod en daar financieel voordeel uit halen”, zegt Siebenga.

Buffer
Dit is precies wat het systeem doet bij het bedrijf Van Acht Koel- & Vriesopslag. De initiatiefnemer en eerste gebruiker van het systeem biedt een complete service op het gebied van gekoelde opslag en logistiek van food en nonfood. In de ruim 50 koelcellen worden producten met verschillende bandbreedten in temperatuureisen opgeslagen. Siebenga: “Het systeem stelt Van Acht in staat hun koel- en vriesinstallaties automatisch op te schakelen en extra te koelen, wanneer de onbalans hoog is en dus de energieprijs laag staat. De buffercapaciteit van de koel- en vrieshuizen geeft Van Acht de mogelijkheid om wat minder te koelen als de energieprijs hoog is”. Er wordt alleen geschakeld indien het koelproces van de producten het toelaat. Het operationele proces van de klant staat te allen tijde centraal.

Analyse
Onderdeel van de implementatie van het systeem is het realtime meten van de verbruiken van de koel- vriesopslag. Om te beoordelen hoe de data zich verhoudt tot de APX, wordt deze geanalyseerd. Dit maakt de sturing op de onbalans mogelijk. “Overigens wordt niet alleen de koeling gemonitord. Ook de dockingstations van de vorkheftrucks worden gemonitord. Dit biedt de mogelijkheid om de heftrucks op te laden op het gunstigste moment”, zegt Siebenga. Softwareleverancier I-Real leverde voor het project de Smart Energy Software. Projectpartners zijn onder andere Van Acht Koel- & Vriesopslag en de onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO.

Business rules
Diverse PLC’s (Programmable Logic Controllers) verzorgen de monitoring, waarin wordt aangegeven wat de duur van het op- of afschalen is. De PLC’s geven ook realtime informatie aan de beheerder over de status van de koel en vrieshuizen. Reeds bestaande PLC’s regelen op hun beurt de temperatuur binnen de koelcellen. Siebenga: “Na het leggen van de koppeling met de APX is het finetunen van de ‘business rules’ op dit moment belangrijk. Dit betekent dat bepaald wordt wat het beste moment is om te koelen, of dit juist ‘on hold’ te zetten”.

Besparingen
Volgens Siebenga levert het toepassen van het Smart Energie Systeem Van Acht een aanzienlijke besparing op de energiekosten op. “Dit kan vermoedelijk oplopen tot wel 20%. Maar ook in andere toepassingen kan het Smart Energy Systeem uitstekend worden ingezet. Denk aan soortgelijke locaties waar een buffermogelijkheid is voor koeling, of op plekken waar juist het verwarmen en/of de opslag van energie een belangrijk proces is. Net als bij Van Acht mag echter de kwaliteit van de bedrijfsvoering nimmer in gevaar komen.”

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98