Overstortregistratie helpt gemeente Beuningen

Phoenix PLC BeuningenDe gemeente Beuningen heeft I-Real opdracht gegeven voor het leveren van 13 overstortloggers en 2 neerslagmeters. Bijzonder is het RVS ophangsysteem, waaraan de logger en sensor zijn bevestigd. Leo van Haalen, riool/waterbeheerder bij de gemeente Beuningen, vertelt over de locaties.

Ophangconstructie
“We hebben binnen de gemeente meerdere overstortlocaties binnen het gemengde stelsel, waaronder in Ewijk. Deze zijn voorzien van een PVC constructie voor montage van de sensor. Deze constructie is kwetsbaar en lastig om op het zelfde niveau terug te hangen. Zo kan het zijn dat de sensor na onderhoud niet altijd op exact het zelfde niveau terug komt te hangen, met wisselende meetwaarden tot gevolg. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een robuust ophangsysteem. De constructie die we nu gebruiken komt ‘via, via’ van een waterschap”. De sensor zit bevestigd in een RVS buis. Aan deze buis is een ophangconstructie gelast, dat maar op één manier teruggehangen kan worden. Dit draagt bij aan de betrouwbaarheid van de meetdata. Enige nadeel is dat er niet altijd een putdeksel boven de sensor zit, wat de fysieke bereikbaarheid verminderd. En omdat de constructie wat star is, blijkt (de-)montage op die plekken wat lastig.

Overstortmessen
In Beuningen wordt op iedere overstortlocatie op 2 plekken gemeten; voor en na de overstortmuur. Om de meting zo nauwkeurig mogelijk te krijgen heeft I-Real in opdracht van de gemeente een aantal zogenaamde ‘overstortmessen’ op de overstortmuur geplaatst. Deze RVS platen zorgen dat de gemetselde muur volledig recht wordt, zodat debiet/overstortmetingen zo nauwkeurig mogelijk plaatsvinden.

Meetmodel vs werkelijkheid
De gegevens uit de overstorten worden geïmporteerd in H2gO. Maar daar komen ook gegevens uit neerslagmeters bij, die door I-Real zijn geïnstalleerd. Van Haalen: “De reden dat we deze gegevens willen hebben, is om het hydrologisch meetmodel te kalibreren met de werkelijkheid. We hebben ontdekt dat er wat hiaten in het theoretisch model zitten en die gaan we opvullen met de meetgegevens. Definitieve oplevering van het project moet nog gebeuren, dus we hebben nog geen concrete resultaten. Maar het lijkt er wel op dat er meer verhard oppervlak aan het model wordt toegerekend, dan dat er in werkelijkheid afvoert.”

Regenmeters
Neerslagmeter Gemeentehuis BeuningenTot de opdracht behoorde niet alleen het plaatsen van de overstortloggers, maar ook 2 neerslagmeters. De elektrotechnische installatie van de neerslagmeters is door de gemeente zelf gedaan, maar het plaatsen en installeren door I-Real. “De nieuwe neerslagmeters zijn voorzien van een vaste voeding. De bestaande neerslagmeter in Ewijk was voorzien van een accu. Daar hadden we wat problemen mee, dus die zijn door I-Real nu ook voorzien van vaste voeding”, aldus Van Haalen. De neerslagdata wordt eerst lokaal opgeslagen in een RealSense 10 logger. Daarna wordt de data periodiek geïmporteerd in H2gO.
Het onderhoud van de overstort- en neerslagmeterlocaties wordt het eerste jaar door I-Real uitgevoerd. Medewerkers van de gemeente gaan mee met de eerste onderhoudsronde die nog binnen de garantieperiode ligt. Daarna regelt de gemeente het onderhoud zelf.

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98