Regenradar helpt bij aansturen rioolgemalen

Regenradar-foto-peter-schmidtGemeente Rotterdam, waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap Delfland, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland zetten de volgende stap in de doorontwikkeling van een regenradar voor de regio Rijnmond.

Met de informatie die door de radar verzameld kan worden en de overstortgegevens uit H2gO, kunnen de gemeente Rotterdam en de waterschappen de effecten van een regenbui na afloop veel beter analyseren. Daarmee kunnen zij knelpunten in de afvoer van het regenwater zien en weten ze welke maatregelen er genomen moeten worden. De gegevens worden gebruikt om rioolgemalen te sturen en waterbergingen in te zetten. Ook helpt de data van de radar bij het maken van een lokaal weerbericht.

De radar meet elke minuut de hoeveelheid neerslag op straatniveau. In de lucht kan de radar de vorm van regendruppels meten en daarmee vaststellen of de druppels in een wolk zitten of vallen in een regenbui. Ook meet de radar de richting en de snelheid waarmee druppels vallen. Met die gegevens kan precies voorspeld worden waar en hoeveel neerslag gaat vallen. Ook motregen en sneeuw kan worden gemeten.

Rotterdam is de eerste stad in Nederland met zo’n geavanceerde regenradar. De radar staat op het dak van gebouw Delftse Poort aan het Weena, de hoogste plek in het centrum van Rotterdam.

Bron: waterschap Hollandse Delta
Foto: Peter Schmidt

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98