Uitrol grondwatermeetnet Gemeente Goeree-Overflakkee

Peilbuis gemeente Goeree-Overflakkee De gemeente Goeree-Overflakkee is bezig met het uitrollen van haar grondwatermeetnet. Daarvoor heeft de gemeente in eerste instantie op 10 locaties de Leveltrack 50 door I-Real laten plaatsen. En daar komen nog zeker 24 locaties bij. De gemeente heeft besloten het meetnet te implementeren onder meer naar aanleiding van vragen van burgers.

Zorgplicht
Nog voor de fusie tussen de gemeenten Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee in 2013, is er een plan opgesteld voor grondwatermetingen. In het plan zijn ook overlastlocaties benoemd, die weer zijn meegenomen in het huidige grondwatermeetplan. Jos ´t Mannetje, Medewerker Planvorming, Werkvoorbereiding en Beheer bij de gemeente Goeree-Overflakkee legt uit waarom het grondwatermeetplan is geïmplementeerd: “De gemeente heeft de wettelijke zorgplicht voor grondwater (volgens de Waterwet), maar is niet per definitie verantwoordelijk voor alle grondwaterproblemen. We krijgen echter wel vragen van burgers. Daarom is besloten het grondwatermeetnet uit te rollen. Hiermee krijgen we meer inzicht in wat het grondwater in onze gemeente precies doet en hoe de fluctuatie is”.

Leveltrack 50
Peilbuis gemeente Goeree-OverflakkeeDe inzichten worden niet alleen gebruikt om vragen van burgers te beantwoorden. ’t Mannetje: “Ook bij reconstructie of rioolvervanging zijn de gegevens een goed instrument om de juiste keuzes te maken. Er gaat immers veel geld om in dit soort aanpassingen en dan wil je het wel goed doen.” De eerste 10 Leveltrack 50 loggers zijn door I-Real geïnstalleerd en als pilot beoordeeld. “Daar zijn we positief over, dus binnenkort wordt ook de rest uitgerold”, zegt ‘t Mannetje. De sensoren van de Leveltrack’s meten in beginsel 1 keer per uur, maar dat wordt 1 maal per 6 uur. De loggers communiceren nu nog 1 keer per dag met H2gO. De bedoeling is dat de Leveltrack’s op korte termijn rechtstreeks met de bestaande Aquaview hoofdpost van de gemeente gaan communiceren.

Tevreden
Goeree-Overflakkee heeft in dit geval voor I-Real gekozen, omdat er vanuit het verleden reeds contacten waren. “Daarom hebben we I-Real eens uitgenodigd om te komen praten. Vooral de doortastendheid en de directe antwoorden in gesprekken wekten veel vertrouwen bij ons. Dat goede gevoel werd bevestigd, omdat hetgeen dat beloofd is, ook wordt waargemaakt”, aldus ‘t Mannetje.

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98