Zwartewaterland: “We begrijpen onze installaties nu beter”

CompressorDe gemeente Zwartewaterland heeft 2 persluchtgemalen in de gemeente. Om meer inzicht te krijgen in de prestaties heeft I-Real voor de gemeente de besturing van de twee persluchtgemalen omgebouwd. Tijdens een vraaggesprek met Woubert Dekker, Medewerker Riolering bij de gemeente, wordt duidelijk waarom de besturing is aangepast, waarom gekozen is voor persluchtgemalen en wat de rol is van H2gO binnen Zwartewaterland.

Kun je meer vertellen over de achtergrond van de installatie?
“De twee persluchtgemalen hebben we al een aantal jaren. In het verleden zijn er veel problemen mee geweest. Samen met IE Systems, een leverancier van hardware voor riooloplossingen, hebben we de problemen onder de loep genomen en deze stap voor stap aangepakt. Na verloop van tijd hebben we met IE systems en I-Real gekeken naar de juist telemetrie oplossing. Zo hebben we op basis van de wensen van de gemeente Zwartewaterland, de kennis van de installaties van IE Systems en de telemetrieoplossingen van I-Real de installaties aangepakt”.

Wat is er op locatie gedaan door de verschillende partijen?
“IE Systems heeft de installatie geleverd en de basis voor het PLC programma. Tevens hebben ze extra sensoren geleverd en nog wat aanpassingen gedaan aan de installatie. I-Real heeft de oude besturing vervangen voor nieuwe Phoenix PLC’s en het besturingsprogramma herschreven. Via het oude PLC programma was geen telemetrie mogelijk. Door het plaatsen van extra sensoren en het ombouwen van de oude PLC besturing naar een nieuwe, wordt er meer informatie uit de locatie verzameld en ontsloten in H2gO. Nu worden draaitijden van de compressor inzichtelijk gemaakt en gebruik gemaakt van alarmen. Ook heeft I-Real het juiste statusplaatje gemaakt in de H2gO applicatie. Door het inzicht en de alarmen kunnen we nu eerder inspringen op storingen en overlast voor de omgeving verminderen.”

Vacuum pompenWaarom maakt de gemeente gebruik van perslucht in plaats van een ‘gewone’ pomp?
“We maken in de gemeente gebruik van een uitgebreid drukrioleringsysteem. 2 tussengemalen pompen het afvalwater naar een verzamelstation in Hasselt. Daar ontstond een enorm H2S (Waterstofsulfide) probleem. Door de toevoer van lucht vindt er in perslucht gemalen geen H2S-vorming plaats in het stelsel. Na de installatie van de 2 persluchtgemalen is het H2S probleem dus sterk verbeterd.”

Waarom wilden jullie deze locaties op H2gO ontsluiten?
“Omdat alle hoofdgemalen en randvoorzieningen al in H2gO zitten, zijn we verder gaan kijken welke installaties interessant zijn om de monitoren. Door de problemen in het verleden kwamen juist deze installaties naar voren. Nu begrijpen we de installaties beter en kunnen we storingen sneller zien aankomen en oplossen.”

Dus H2gO wordt in dit geval meer gebruikt voor troubleshooting?
“We gebruiken de gegevens uit H2gO met name om storingen te kunnen analyseren. Het heeft vaak tijd nodig voordat een storing gemeld wordt door bewoners, omdat het vaak even duurt voordat de putjes vol raken. Maar dan zitten er ook direct 20 of 30 putjes vol, dus dat geeft veel meer overlast en werk. Met de alarmering en de gegevens uit het systeem kunnen wij sneller anticiperen op dergelijke situaties. Het systeem werkt op dit moment dan ook naar onze tevredenheid”.

Terug naar overzicht

"Wij geven onze klanten overzicht
en grip op hun infrastructuur"

Ook grip op uw
infrastructuur?

Bel ons op 0314 366 600

Stuur ons een e-mail
Nederlands Deutsch English
KVK Arnhem 09182897 IBAN NL05 RABO 0337 2678 98